Vrsar je jedina izlovna luka plave ribe na zapadnoj obali Istre. U toj aktivnoj ribarskoj luci, najčešći ulov u mrežama je srdela. Iako je riječ o maloj ribi, titula koju nosi je velika. Ova hraniteljica mora ima poseban status u mnogim generacijama stanovnika priobalja kojima je stoljećima sastavni dio jelovnika. Kako bi slavili ulogu ribe u prošlosti, ali i sadašnjoj ishrani Vrsarana, već više od 30 godina održava se Ribarska fešta. Premda je u počecima bila mala lokalna zabava, tijekom godina prerasla je u značajno događanje koje privlači veliki broj ljudi i iz godine u godinu stavlja organizatore pred nove izazove.
Godine 2022. uveden je novi koncept događanja koji podrazumijeva tematizaciju štandova po namirnicama, odnosno diverzifikaciju gourmet ponude na šest punktova: plava riba, bijela riba, lignje i ostali glavonošci, prženi morski plodovi i školjke. Tako se na štandovima mogu kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riblja salata, burger od tune, pečeni krakovi od hobotnica, ražnjići od lignji, i mnoge druge delicije. No kao neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru je brodet.

Cilj tematizacije bio je da se ponuditeljima pruži mogućnost da postanu prepoznatljivi po jedinstvenoj ponudi i usavrše jela, a s druge strane da se posjetiteljima omogući raznovrsnost ponude i upoznavanje kulture mjesta kušanjem hrane. Dr. sc. Klara Trošt Lesić, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar tvrdi da novi koncept nije vezan za trendove i modernizaciju fešte, već je primjer promišljenog i odgovornog pristupa organizaciji. Sve navedeno u skladu je s potrebama suvremenih turista, pri čemu je najbitnije da ponuda i program predstavljaju lokalni identitet i tradicionalne vrijednosti ribarskog i turističkog mjesta kao što je Vrsar.
Posebnost Ribarske fešte je i suradnja organizatora i ponuditelja, odnosno Turističke zajednice općine Vrsar, Općine Vrsar-Orsera, lokalnih ribara i ugostitelja koji su se tijekom godina specijalizirali za rad na ovom tradicionalnom događanju. Važan organizacijski aspekt fešte tiče se edukacije ponuditelja. Naime, tijekom 2022. godine sudjelovali su na nekoliko edukacija s poznatim chefom Davidom Skokom, dok su u 2023. godini, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZRRI), bili na edukaciji pod vodstvom chefa Zdravka Tomšića.

Klara Trošt-Lesić
Osim tradicionalne ponude isključivo ribljih specijaliteta, na fešti u Vrsaru neizostavan je nastup bendova zabavne glazbe uz gostovanje lokalnih kulturno umjetničkih društava, limene glazbe i folklora. Organizatori događanja mislili su i na najmlađe posjetitelje za koje se postavio dječji kutak s kreativnim radionicama na temu mora.
Sljedeća Ribarska fešta na rasporedu je u petak 14. srpnja 2023. s početkom u 19 sati, kada ujedno počinje zabavni program.
Izvor: Glas Istre